1.Mantolama Nedir?
Mantolama, dış ısının içeri girmesini engelleyen, iç ısıyı korumaya yönelik yapının ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır.
Mantolamanın Faydaları Nelerdir?
* Yapınızı yazın sıcaktan, kışın soğuktan koruyarak ısıtma-soğutma araçlarının kullanımını %50 azaltır. Böylece bütçenize büyük katkı sağlar.
* Binalarınızın temel ve çatılarına da mantolama yapılması halinde bu oran %60’a kadar çıkmaktadır.
* Binanızı korur ve ömrünü uzatır.
* Rutubetsiz, konforlu yaşam koşulları sağlar.
* Binanız nefes alır.
* Binanızın bakım-onarım masrafları azalır.
* Daha az yakıt tüketimi ile hava kirliliğini önleyerek çevreye ve gelecek nesillere karşı sorumluluk bilinci gelişir.
* Enerji sarfiyatını azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlar.
Mantolama Nerelere Uygulanır?
Bina dış yüzeylerine, çatılara, döşemelere, garaj, depo gibi ısıtılmayan alanlara, soğuk hava depolarına vb. kullanım alanlarına uygulanır.
Mantolama Nasıl Yapılır?
Mantolama uygulamaları 7 aşamada gerçekleştirilir.
- Mantolama Yapılacak Yüzeyi Hazırlama : Yüzeyde toz ve yağ gibi yapışmayı azaltıcı maddeler varsa bunlar temizlenir. Ayrıca dökülme ve kabarma olan bölgeler güzelce fırçalanarak temizlenir. Mantolama levhalarının yapışacağı yüzey düzgün ve temiz olmalıdır.
- Su Basman Profilinin Yerleştirilmesi : Su BasmanProfilinin yerleştirilmesi; Su basman profilleri mantolamada kullanılmak istenen levhaların enine (kalınlığına) göre belirlenmeli ve yerleştirilmelidir.
- Isı Yalıtımı Levhalarının Yapıştırılması :Levhalar arasında boşluk kalmamasına dikkat ederek yapıştırma harcı ile duvara yapıştırılır.
- Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenmesi : Yapıştırma işleminden sonra ısı yalıtım levhalarının performansını ve sürekliliğini uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için ısı yalıtım levhaları dübellenir.
- Köşe Profilinin Yerleştirilmesi :Köşelerde rüzgar ve su etkileri ile levhalar arkasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak köşe profilleri yerleştirilir. Dilatasyon, damlalık ve denizlik profilleri gerekli bölgelerde kullanılır.
- Dış cephe sıva Katlarının Oluşturulması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi:Isı yalıtım levhalarının üzerine ilk kat sıva atılır. İlk kat sıvayı hemen takiben, donatı filesi ilk kat sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan ikinci kat sıva yapılır.
- Dış Cephe Boya:Boyama işlemine geçildiğinde sıva üzerinde ki hataları örtmek için mineral sıva uygulanıp üzerine dış cephe boyası uygulanabilir yada sadece dış cephe boyası da uygulanabilir.
2.Dış cephe mantolama malzemeleri nelerdir?
Başlıca Isı Yalıtım Malzemeleri
*Expande Polistren (EPS) Isı Yalıtım Levhaları
*Ekstrude Polistren (XPS) Isı Yalıtım Levhaları
*Taş Yünü Isı Yalıtım Levhaları
*Sprey Poliüretan Sert Köpük
*Cam Yünü
*Ahşap Yünü Levhalar
*Cam Köpüğü
*Genleştirilmiş Mantar Levhalar
5.Apartman yönetimleri dış cephe mantolama (ısı yalıtımı) kararını nasıl alır?
Daha önce ısı yalıtımı kararı için oybirliğini gerekli kılan 637 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. maddesi 18.04.2007 tarihinde, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun 16. maddesi gereğince değiştirildi. Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki (KMK) bu değişikliğe göre, artık yalıtım kararı almak kolaylaştı. Çünkü bugüne kadar binaya yalıtım yaptırmak için oybirliği gerekirken artık oyçokluğu ile karar alınabiliyor. 10 DAİRENİN 6′SI İSTİYORSA GEÇERLİDİR. Yani 10 daireli bir binada 6 kişinin “evet” demesi durumunda geriye kalan 4 kişi bu karara uymak zorunda… “Ben olumsuz oy verdim, gidere karışmam ya da benim bölümüme yalıtım yapmayın” deme şansı da yok. Üzerine düşen gidere katılmayanlar, KMK’nın 20. maddesi gereğince yüzde 5 gecikme faizi talepli icra takibi ile karşı karşıya kalacak.
6.Dış cephe mantolama ne kadar yakıt tasarrufu sağlar?
Isı yalıtımı yapılmış olan bir binada ısıtma ve soğutma masrafları, yalıtım yapılmamış bir binaya oranla en az yüzde 50 azalıyor. Bu da kışın yakıt faturalarında yazın ise klima ve soğutuculardan kaynaklanan yüksek elektrik faturalarında her ay yarı yarıya azalma demek.
7.Binaların dış cephe ısı yalıtımları ile ilgili yasal zorunluluklar nelerdir?
Eski ve yeni binalar 2011 yılından itibaren ısı yalıtımı yaptırmak zorundadır. Yeni binalar 1 yıl içinde mevcut binalar ise 2017 yılına kadar ısı yalıtımı yaptırmak zorundadır.
8.Dış cephe mantolama yaptırırken firma seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?
Firmanın bu işi yapabilecek eğitimli personele ve teknik kadroya sahip olması gerekir.
Şantiyesinde çalışacak personelini ve 3. şahısları sigorta ettirmelidir.
Belirli bir markanın bayiisi olmalı ve uzman uygulayıcı niteliğini taşımalıdır.
Mali gücünün bulunması önemlidir.
Referanslarına bakılmalıdır.
9.Dış cephe yalıtımı işlemi ne kadar sürer?
Dış cephe yalıtımı 1.000 m2 bir iş için ortalama 35-40 günde tamamlanır. Yapının mimarisi – hava koşulları – ekipte çalışan sayısı – ve iskeleye göre bu süre değişiklik gösterir.
10.Mantolama yaptırırken kurumsal bir firma ile çalışmanın avantajları nelerdir?
Kurumsal firma ile çalışmanın en büyük avantajı karşınızda bir muhatabınız olmasıdır, firmanın size sağladığı teknik personeli sizinle ilgilenen müşteri temsilcisinin bulunması ve yapılan işe garanti vermesidir.
11.Dış cephe kaplamalarının ömrü ne kadardır?
Dış cephe kaplamanın (mantolamanın) ömrü; doğru uygulama ve uygun malzeme ile binanın ömrü kadardır.
12.Dış cephe ısı yalıtımı nerelere yapılır?
Dış cephe ısı yalıtımı binanın dışarıya bakan tüm yüzeyleri ile bodrum katın dış duvarlarına ve tavanına uygulanmalıdır.
- Mantolama kalınlığı kaç santim olmalıdır?
Mantolama kalınlığı bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Şu an İstanbul için uygun olan kalınlık 4-5 cm olarak belirlenmiştir.